tirsdag den 24. marts 2015

"Historien om A.J. Fikrys liv" af Gabrielle Zevin

Historien om A.J. Fikrys liv af Gabrielle Zevin, 173 sider (e-bog), Lindhardt og Ringhof, 2015

Denne bog er et eksemplar fra forlaget.

"Intet menneske er en ø; enhver bog er en verden."
Citatet står skrevet over indgangen til den lille boghandel Island Books i New England, som ejes af A.J. Fikry. Engang var det et litterært åndehul fuld af engagement og sjæl, men efter sin kones død føer A.J. ikke længere samme glæde ved bøgerne. Som årene er gået, har han langsomt givet op og meldt sig ud af det lille øsamfund.

Da han en dag finder en højst usædvanlig overraskelse i sin forretning, bliver alt dog vendt på hovedet. A.J. Fikry får en enestående mulighed for at ændre sit liv og se verden med nye øjne.

Da jeg allerførste gang møder A.J. Fikry, får jeg et indtryk af, at han er en trist og kedelig boghandler, og at bogen ikke kommer til at gøre det store indtryk på mig. A.J. virker deprimeret og ude af stand til at se på de positive ting i verdenen. Han virker som en fordrukken mand uden ambitioner i livet. Og netop disse ting gør, at jeg alligevel ikke kan lægge bogen fra mig. Jeg er spændt og nysgerrig på, hvad der egentlig kommer til at ske. Og jeg er glad for at jeg havde den tanke.

Da jeg først kom igang med bogen, kunne jeg ikke stoppe igen. Jeg slugte hele bogen på under et døgn, fordi jeg var så nysgerrig. Udover at vi selvfølgelig stifter bekendtskab med A.J. Fikry, møder vi også hans adoptivdatter Maya, Amelia, hans gode kammerat, hans eks-svigerinde og en skuffende forfatter. Vi møder alle disse mennesker, som ville være "normale" i et lille samfund. Der er ikke nogen der træder specielt meget ud - det hele virker meget realistisk. Og det synes jeg er fedt!

Hele opsætningen og hele historien og alle følelserne er helt fantastiske. Jeg er så vild med bogen, at jeg næsten har lyst til at læse den igen med det samme.
Jeg har hele tiden haft en kæmpe stor kærlighed til bøger - og jeg vil næsten gå så langt som til at sige, at den kærlighed er vokset.

Der var rigtig mange referencer til andre bøger i bogen, og det kunne jeg rigtig godt lide. Og jeg kunne især godt lide, at jeg kendte til forfatterne. Ofte, når der er referencer. aner jeg ikke hvem eller hvad der er tale om, men det var heldigvis ikke tilfældet i denne bog.

Med denne bog, ligger jeg mellem 4 og 5 stjerner, og havde faktisk ret svært ved at beslutte mig for den egentlige karakter. Men jeg synes der mangler et eller andet, jeg ikke helt kan beskrive hvad er, for at den kommer op på 5 stjerner. Jeg synes jo den er helt fantastisk, det er der slet ingen tvivl om. Men som sagt, så synes jeg der mangler noget - og jeg ved ikke hvad det er. Men jeg kan mærke det inde i mit bog-hjerte.
Og ligegyldigt hvad, så vil jeg læse mere af Gabrielle Zevin - og gerne med det samme!


2 kommentarer:

  1. Den bog er simpelthen fantastisk! Jeg havde dog også svært ved at finde ud af, om den skulle have 4 eller 5 stjerner - jeg elskede den nemlig, men alligevel følte jeg ikke rigtig, den blæste mig bagover. Jeg startede derfor med at give den 4, men da jeg skrev min anmeldelse, var der bare ikke andet end 4.5, der passede på den :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, jeg er også rigtig glad for, at jeg fik oplevelsen!

      Slet