søndag den 21. juni 2015

Bøger er min terapi

Allerede fra jeg var helt lille, kan jeg huske altid at have revet en bog frem hvis jeg var ked af det. Specielt i sådan et tilfælde, hvor tårerne aldrig stopper med at løbe igen. Hvis jeg var/er i sådan et humør, skal der ikke andet end en bog til. Så flygter jeg på den måde fra virkeligheden og lader mine tanker komme lidt på afstand.

Netop fordi jeg ved, at bøgerne har denne effekt på mig, bruger jeg det også som en slags terapi. Kan jeg mærke at jeg er i dårligt humør, tager jeg en bog op så hurtigt som det nu er muligt. Så kan jeg somme tide afværge et vredesudbrud eller en tudetur,

Men udover at bæger har den effekt på mig, skulle man næsten tro, at de også var magiske. For nogle år siden tog jeg til en neurolog, hvor jeg fik konstateret migræne. Jeg får et anfald, som tingene ser ud lige nu, en gang eller to om måneden - og førhen var jeg tæt på døden (det føltes i hvert fald sådan) hver gang. Pludselig kunne jeg ikke længere tåle de piller jeg skulle tage ved et anfald, så man kan vel sige, at jeg var lidt på spanden. Helt tilfældigt tog jeg derfor 2 panodiler en dag og lagde mig i sengen med en bog, da jeg fik et anfald, for at jeg kunne slappe af. Normalt ville jeg aldrig kunne gøre dette, da mine øjne ikke kan fokuserer og det føles som om, at det hele er ved at springe i luften - men jeg gjorde det alligevel. Og der gik ikke andet end én time, så var migrænen væk. Jeg var bombet i kroppen som jeg plejer, men jeg "kurerede" mig selv fra et anfald. Her kan man så sige, at nogle ville mene, at det dermed ikke kan være migræne, men jeg kender min krop.

Bøger kan altså have denne helende effekt på mig. Jeg ved ikke hvorfor - det eneste jeg ved er, at jeg altid kan regne med dem, og at de altid får mig til at slappe af.

Jeg har aldrig før oplevet, at noget kunne få mig så meget ned på jorden, som bøgerne kan. Ikke engang min mors eller kærestes søde ord. Jeg har brug for at flygte fra den virkelig jeg er utilfreds med i det pågældende øjeblik, og det kan bøger gøre for mig.

Har i det på samme måde - eller lyder jeg tosset?

6 kommentarer:

 1. Det var dog fantastisk! Men tror bestemt, at bøger kan have en beroligende effekt. I pressede tider med meget social aktivitet, kan jeg mærke, at it humør stiger og jeg får mere energi, hvis jeg får lidt tid til at læse.

  SvarSlet
 2. Jeg kender fuldstændig følelsen :3 Jeg læser også for at glemme verden omkring mig og blive opslugt af en god historie. Jeg får det altid meget bedre af at læse eller skrive. Indtil for nyligt i hvert fald. Jeg er begyndt at have lidt svært ved at læse længere tid af gangen, for så får jeg svært ved at læse teksten ^^' Men skrive kan jeg nu så længe, jeg har brug for det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt, at du også har dine metoder! Læsning (og sikkert også skrivning) er nemlig rigtig beroligende. ;)

   Slet
 3. Længe søgte jeg også tilflugt i bøgernes verden og de har altid været en måde, at løfte mit humør på.
  Dog har jeg ikke decideret behov for at flygte nogle steder hen længere, selvom jeg stadig springer ind i det ene univers efter det andet.

  Det er dog hvad bøger er, ikke? En trofast følgesvend der inviterer læsere på en masse magiske eventyr. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja - magiske eventyr. Det kunne jo næsten ikke være beskrevet bedre!

   Slet