søndag den 17. maj 2015

Udseendets indflydelse

Helt generelt set, betyder omslaget/udseendet på en bog rigtig meget for mig. Det er ikke fordi der skal være en lækker gut på forsiden - men er den kedelig, er der ikke store chancer for, at jeg vil købe eller læse bogen. Og jeg ved jo godt, at man altid siger, at man ikke skal dømme på udseendet, men det betyder bare noget for mig.

Synes jeg at forsiden på en bog er kedelig, har jeg dannet mig en mening om bogen, allerede ingen jeg har vendt den første side.

Jeg har selvfølgelig haft gode oplevelser, hvor forsiden har været kedelig, men handlingen god alligevel. Fx er jeg rigtig glad for biblioteket, og låner rigtig tit bøger deroppe - men jeg synes det er sjældent, at biblioteksbøger ser særligt indbydende ud. Nu ved jeg jo godt, at der er mange før mig, der har lånt bøgerne, så de er jo sjældent i perfekt stand - men det er blandt andet en af de ting, der gør biblioteksbøger mindre attraktive for mig.

Og det er jo sjovt, for i princippet har selve forsiden jo ikke noget med handlingen at gøre. Men alligevel betyder det bare rigtig meget for mig.


Ser vi på billedet ovenover, har jeg taget et eksempel på en spændende og kedelig forside - i hvert fald for mit vedkommende. Bogen til venstre er, for mig, en kedelig forside, og dette er nok en bog, der får lov til at stå på bogreolen i ret lang tid, inden den bliver læst.

Bogen på højre side derimod, springer lige i øjnene på mig, og jeg får jo næsten lyst til at læse den med det samme.

Jeg synes det er sjovt, og fascinerende, at en forside kan betyde så meget for mig.

Kender i også til det - eller er i helt ligeglade med forsiden på en bog?

9 kommentarer:

 1. Forsiden på en bog vil altid have noget at sige for alle, tror jeg. Det er dog på ingen måder det afgørende for mig. Jeg ville f.eks. aldrig købe en bog, bare fordi den havde et flot cover, og i samme stil ville jeg f.eks. heller ikke lade være med at købe en bog, jeg virkelig gerne vil læse, bare fordi jeg ikke kan lide coveret. Men et flot cover vil selvfølgelig nok ofte være det, der i første omgang tiltrækker mig. Jeg bliver jo nødt til at nå frem til bogen, før jeg rent faktisk kan læse, hvad den handler om :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, jeg har en del bøger på min reol, som kun er købt pga. udseendet. Det er ret overfladisk, det indrømmer jeg gerne :P Men så står de der og pynter - måske får jeg dem læst en dag, det ved jeg ikke.

   Men jeg er glad for at læse, at det ikke kun er mig, der tænker lidt over udseendet. :)

   Slet
  2. Jeg har det meget på samme måde som Simone.. Men oftest kan jeg også finde på at gå fra en bog i boghandleren, hvis den ikke er pæn, og så hjem og søge på nettet for at se om der er pænere udgaver af den! ;)

   Slet
  3. Det er lidt sjovt - for jeg har aldrig prøvet før, at gå efter specielle udgaver af bøger. Det er først efter jeg er kommet ind i blogland, at jeg er begyndt at tænke på det :D

   Slet
 2. Udseendet betyder en del, jo - især for os 'samlere' (det kan jeg vist godt kalde os, kan jeg ikke?). Bøgerne skal jo stå og pryde vores reoler og rum og derfor foretrækker jeg da bestemt også, at bøgerne er kønne at se på.

  Før i tiden var mine køb mere prisbestemt, hvor jeg derimod nu, hvor jeg er blevet introduceret for saxo og deres kære pluspriser, er mere tilbøjelig til at bruge en skilling eller to ekstra, på at få lige præcis dén udgave, jeg vil kunne holde ud at se på.

  Jeg tror jeg har enkelte bøger stående, som jeg har købt fordi de var flotte, men med tiden er jeg blevet meget bedre til, faktisk at læse om bøger inden jeg køber dem - så ikke jeg står med møgflotte bøger, hvis indhold er til at kaste op over. :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, samlere tror jeg godt du kan kalde os, haha :P

   Åh - jeg er ikke kommet så langt endnu, at jeg er villig til at give lidt ekstra for en speciel udgave. Det kommer måske nok. Men indtil videre, har jeg været så heldig, at den pæneste udgave (for mig) også har været den billigste :)

   Slet
 3. Jeg elsker smukke bøger, og jeg synes virkelig, at bogens design betyder meget. Det er jo valgt af en grund; og et godt cover illustrerer bogens indhold også.

  Jeg beslutter mig sjældent for at købe en bog udelukkende på grund af dens cover – men hvis bogen lyder spændende, kan coveret være med til at få mig overbevist om, at den skal købes.
  Når jeg først har besluttet mig for at købe en bog, bruger jeg gerne timevis på at klikke rundt og lede efter den smukkest mulige udgave. Det er sådan en hyggelig form for skattejagt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh søde Rikke - du har også virkelig mange smukke bøger! Fx elsker elsker elsker jeg alle dine "klassiske" bøger, med det lidt ældre udseende og.. Åh, jeg kan blive helt forelsket! :P Og jeg er begyndt at ønske mig den serie fra Penguin med alle de søde eventyr og klassikere i - men jeg tvivler på, at jeg nogensinde vil komme til at læse dem alle sammen. Så fx dem vil jeg kun eje, på grund af udseendet :P

   Slet
 4. Jeg synes, det er et vigtigt spørgsmål at tage op, reflektere over og afklare med sig selv. Jeg har altid følt en iver efter de æstetisk attraktive bøger og mærket en ligegyldighed over for bøger, der ikke umiddelbart siger mig noget. Det er jo reelle reaktioner, jeg ikke kan løbe fra. Men jeg har kæmpet meget med følelsen af at have "misset pointen" og følt at jeg ikke var litterær nok, hvis indpakningen virkelig det betød noget for mig.

  Efterhånden har jeg fundet afklaring ved at erkende, at min interesse i bøgerne i høj grad - men ikke kun - omhandler indholdet. Der er altså også en interesse for den følelse og det intryk, bøgerne giver i et rum. Og her spiller coveret altså en rolle. Og så er jeg blevet god til at lede efter interessante og (for mig) attraktive udgaver af bøgerne. Så hvis der er en bog, jeg kunne være interesseret i, men som ikke umiddelbart tiltaler mig æstetisk, så skal jeg nok finde den et andet sted (evt. online) i en mere spændende version :)

  bookroom.bloggersdelight.dk

  SvarSlet