lørdag den 2. maj 2015

"Livet er bedre" af Anna Gavalda

Livet er bedre af Anna Gavalda, 238 sider, Lindhardt og Ringhof, 2015

Denne bog er et eksemplar fra forlaget.

Mathilde er 24 år og deler en lejlighed i Paris med to piger, som hun intet har tilfælles med. Hun fester lidt for meget og har droppet sine studier til fordel for et ganske uinteressant job.
Yann er 26 år og arbejder som sælger, selv om han er uddannet fra designskole og drømmer om noget helt andet. På hjemmefronten er han i et forhold, der er præget af fornuft og praktik.
Hverkan Mathilde eller Yann er som sådan ulykkelige, men hver især tager de en drastisk beslutning om at forandre deres liv, efter de har haft et tilfældigt møde med en fremmed. For hellere tage en chance med risiko for at blive skuffet end stå tilbage og blive overhalet af livet.

Denne bog er delt op i 2 dele - den ene del med Mathilde, den anden med Yann. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg tror, at jeg havde sat mine forventninger op efter, at de to skulle møde hinanden og dermed give historierne en form for fælles mening. Men det gjorde de ikke - og derfor tog det mig et par dage, før end jeg forstod historierne og deres mening.

De 2 historier i bogen handler hver især om, hvordan det er at vokse op og blive voksen. Emnet bliver ikke taget op på den traditionelle måde, med en kærlighedshistorie og hvad der ellers normalt sker. Vi møder Mathilde i hendes hverdagsliv, og ser hvordan hun agerer rundt. Yann møder vi også i hans hverdagsliv - her bliver dog lagt særlig vægt på en enkelt aften, der ændrer hele hans liv.

Jeg nød historierne, de var hyggelige at læse - og det var rart at stifte bekendtskab med Mathilde og Yann. Men når det så er sagt, så føler jeg også, at der er så meget i historierne, som jeg slet ikke har set eller forstået. Jeg føler, at jeg mangler noget - måske var det bare gemt for godt til, at jeg kunne se det.

Det er første gang jeg har læst noget af den granske Anna Gavalda - og det er første gang, jeg egentlig har læst noget der originalt er fransk. Så jeg ved ikke, om det er fordi det er sådan den franske litteratur fungerer, eller om det bare er mig, der ikke helt forstår denne bog,

Og det synes jeg er ærgerligt - for bogens forside er så fin, historierne er så fine. Det hele er så fint - og så stopper den der for mig. Det er rigtig ærgerligt.


2 kommentarer:

  1. "Livet er bedre" er en rigtig dejlig lille historie, men den er så utrolig typisk fransk, med store armbevægelser og dvælen i følelser. Det tog mig to forsøg inden jeg kom ind i historien, den skulle bare læses på en helt anden måde end hvad jeg er vant til :) Det er sjovt at der er sådan en forskel :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det kan godt være, at den kræver en genlæsning på et tidspunkt :) Jeg havde i hvert fald ret svært ved at forstå den. Måske kommer det også, når jeg bliver lidt ældre :)

      Slet